Servicemedewerker versus beveiliger
Wie doet wat op uw evenement?
Bij het organiseren van een evenement wilt u dat alles soepel verloopt: een prettige sfeer, tevreden bezoekers én een veilige omgeving. U heeft wellicht al gemerkt dat steeds vaker naast beveiligers ook servicemedewerkers worden ingezet. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? En vooral: wat mogen servicemedewerkers wel en niet doen?
Gastvrijheid: een overeenkomst, maar met verschillende bevoegdheden
Zowel beveiligers als servicemedewerkers zijn het visitekaartje van uw evenement. Ze zorgen ervoor dat bezoekers zich welkom voelen en hun vragen beantwoord krijgen. Maar terwijl beide functies gastvrijheid hoog in het vaandel hebben, zijn de bevoegdheden totaal anders. Een servicemedewerker mag bijvoorbeeld nooit optreden bij incidenten. Dit is een taak die alleen door een gediplomeerde beveiliger mag worden uitgevoerd.
De opkomst van servicemedewerkers
De laatste jaren zien we steeds vaker servicemedewerkers op evenementen. Denk aan medewerkers die toegangsbandjes uitdelen, kaartjes controleren of bezoekers helpen bij de garderobe. Deze taken zijn gericht op service en hoeven niet per se door beveiligers te worden gedaan. Het is vaak een kostenbesparende keuze, omdat servicemedewerkers geen speciale opleiding nodig hebben. De inzet van servicemedewerkers zorgt er ook voor dat beveiligers zich kunnen focussen op waar zij voor zijn opgeleid: het bewaken van de veiligheid.
Bij RJ Safety & Security zetten we servicemedewerkers vooral in voor taken als kaartcontrole, het uitdelen van armbandjes en het bemannen van de garderobe. Dit zorgt voor een efficiënte inzet van ons beveiligingspersoneel, zonder in te boeten op service en gastvrijheid.
Servicemedewerkers mogen niet beveiligen
Hoewel servicemedewerkers onmisbaar zijn voor de service op uw evenement, mogen ze absoluut geen beveiligingstaken uitvoeren. Dit gebeurt helaas nog wel eens, vaak uit onwetendheid of door een tekort aan beveiligers. Toch is dit iets waar u scherp op moet letten. Een servicemedewerker mag bij (dreigende) incidenten alleen beveiliger inschakelen en assisteren. Optreden, zoals het fysiek ingrijpen bij een ruzie, is echt een taak voor een gediplomeerde beveiliger.
Beveiligers kunnen wel service taken uitvoeren
Het goede nieuws? Beveiligers kunnen gerust servicegerichte taken op zich nemen, zoals het wegwijzen van bezoekers of het beantwoorden van vragen. Het is echter niet zo dat een servicemedewerker even makkelijk beveiligingstaken overneemt. De wet is hier duidelijk over: beveiliging vraagt om een opleiding, ervaring en specifieke bevoegdheden.
Samen voor een veilig evenement
Een succesvolle en veilige organisatie van een evenement vraagt om de juiste mensen op de juiste plek. Servicemedewerkers zijn ontzettend belangrijk om de gastvrijheid en sfeer te waarborgen. Maar zodra de veiligheid in het geding komt, is er geen vervanging voor een goed opgeleide beveiliger. Zorg er dus altijd voor dat u beide functies slim inzet en duidelijk maakt wie wat mag doen.
Heeft u vragen over het inzetten van beveiligers en servicemedewerkers op uw evenement? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met u mee!